İçindekiler

Ozon nedir?

Ozon tedavisinde oksijen kullanılır. Ozon kimyasal olarak kısaca O3 olarak adlandırılan elementtir. Oksijen çok iyi bilinen yaşamın vazgeçilmez bir maddesidir. Oksijen 2 atomdan oluşurken Ozon 3 atomdan oluşur. Oksijen yüksek enerjili bir ortamda bulunduğunda iki atomu birbirinden ayrılır ve birbirlerinden ayrılan atomlar 3 atomlu bir yapı oluşturduğunda ozon meydana gelir. Başka bir ifade ile oksijenin yüksek enerjili haline ozon denilir.

Ozonun kendine has bir kokusu vardır. Özellikle yağmurlu havalarda şimşek çakması denilen atmosferdeki bulutların birbirleri ile çarpışmaları sonucu ortaya çıkan yüksek elektrik boşalımları havadaki oksijenin ozona dönüşmesini sağlar. Bu tür havalarda duyulan koku esasen ozonun kokusudur. Bilim adamları atmosferdeki ozon tabakasının incelmesinin, değişmesinin dünyanın dengesi değiştirdiğini açıklamışlardır. Ozon için çok önemlidir. Güneş ışınlarının zararlı etkisi ozon tabakası sayesinde filtrelenmektedir.

Ozonun etkileri

Ozon mikroorganizmalarda güçlü öldürücü etkiye sahiptir. Vvirüs, bakteri, mantar gibi organizmaların yaşamasını ve çoğalmasını engeller. Bu özelliği ile bilinen en etkili dezenfektan maddedir. Klordan 3000 kat daha fazla güçlüdür. 1 gr ozon 1 ton sudaki zararlı organizmaları birkaç dakika içinde öldürür.

Koku gidericidir. Bu etkisi ile havanın temizlenmesinde çok yararlıdır.

Ortamda bulunan çeşitli moleküllerin parçalanarak yok olmasını sağlar. Bu yiyecek ve içeceklerin renk, koku ve tat özelliklerinin korunması ve sağlanmasına yarar.

Genel olarak tıp dışı kullanım alanları;

  • Suların Temizlenmesi:
  • Havanın Temizlenmesi: Ortam havasının temizlenmesinde çok etkilidir.
  • Ortamın Temizlenmesi:
  • Gıda Üretiminde kullanım: Endüstriyel olarak üretim yapılan çeşitli ürünlerin sağlıklı ve dayanıklı olması amacıyla çok yararlıdır

Ozonun Etki Mekanizması

Anti-Bakteriyel etki.
Anti-Viral etki.
Anti-Fungal etki.
Vücut sistemlerinin dengelenmesinin sağlanması:

  • Kanın oksijen taşıma özelliğinin arttırılması
  • Pro ve antioksidan sistemlerin aktivasyonu.
  • Kanın mikro ve makro akım özelliğinin geliştirilmesi
  • Hemeostazisin aktivasyonu.
  • Kan yapımının ve kemik iliğinin uyarılması.
  • Karbonhidrat, protein, lipid, metabolizmasının aktivasyonu
  • Biyolojik aktif maddelerin yapımının aktivasyonu.
  • Ozonun immunmodülatör etkisi
  • Analjezik (ağrı kesici) etki.
  • Ozonun detoks etkisi.

Ozon tıbbın hangi bölümlerinde kullanılıyor?

Cerrahi Abse, enfekte yara, septik durumlar, peritonitis, decubitis, yanıklar, kötü iyileşen yaralar, trofik ulserler, kronik osteomyelit, thromboflebit, ayak ve bacaklarda arterial damar tıkanıklığı ve daralması. İç Hastalıkları Kronik gastrit, kolit, peptik ulser, Kronik hepatit, karaciğer sirozu, romatizma, artrit ve eklem kireçlenmeleri, iskemik kalp hastalıkları, alerjik hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, diabetes mellitus. Göz Hastalıkları Leber’s optic atrophy, Retina atrofisi, kornea hasarları, yaşlılar makuler optik atrofi Üroloji Pyelonefrit, sistit, üretrit, prostatit. Bulaşıcıl hastalıklar Cinsel ilişki ile geçen hastalıklar ve onlara bağlı komplikasyonlar. Dermatoloji İltahaplı sivilceler, pyoderma, herpes, mantar hastalıkları, scleroderma, psoriasis (sedef hastalığı), neurodermatitis, egzema, büllü dermatozlar. Kozmetoloji Akneler, cilt tahrişleri, sellülit, lokal lipodystrophy, alopecia (saç dökülmesi). Kadın & Doğum PID (Pelvik İnflamatuar Hastalık) kadın genital hastalıkları, gestosis, gebelik anemisi, düşük tehdidi, kısırlık. Nöroloji Serebrovasküler yetersizlik, periferik sinir sistemi hastalıkları migren. Diş Hekimliği Stomatit, paradontosis, pulpitis.

Ozon tedavi yöntemleri:

Tedavi amaçlı kullanılacak ozon gazı Medikal Ozon Jeneratörlerinde saf oksijenden üretilir. Üretilen ozon tedavide daima oksijen ile karışım halinde kullanılır. Tek başına saf ozon kullanılmaz. Tedavide kullanılacak bu karışımda oksijen / ozon oranı % 99,5 ila % 95 arasında değişir. Diğer bir deyişle karşımın ozon oranı % 0,05 ila % 5 arasındadır.

Günümüzde kabul edilmiş ve uygulanan ozon tedavi yöntemleri şunlardır:

1- Hasta kanının ozonlanarak hastaya geri verilmesi

A – Major oto hematerapi: Hastanın damarından 50 ila 150 ml kadar kanı özel kan setine alınır. Bu set içinde kan ozonlanır ve ayni kan kapalı devreden tekrar hastaya geri verilir. İşlem süresi yaklaşık alınacak kan miktarına göre 5 ile 20 dakika arasında değişir.

B – Minor oto hematerapi: Hastanın damarından 3 ila 5 ml kanı enjektöre alınır. Enjektör içinde ozonlanan hastanın kendi kanı adale enjeksiyonu olarak geri verilir. İşlem süresi 3-5 dakika kadar sürer.

2 – Torbalama, Poşetleme (Bagging) : Ayak, kol gibi uzuvlar özel bir poşet torbanın içine geçirilerek ağzı kapatılır. Torbanın içine ozon verilir. Yaklaşık 20 dakika süren işlem sonrasında torbanın içinde kalan ozon geri alınır, poşet çıkarılır.

3 – Kupalama (Cabbing) : Hastanın torbalama yöntemine uygun olmayan gövde, baş gibi beden bölgelerine uygulanır. Genel olarak yarım küreye benzer kabın açık yüzeyi tedavi edilecek beden bölgesine kapatılır. Kabın diğer tarafında bulunan iki delikten birisinden içeriye ozon verilirken diğer delikten geri emme işlemi yapılır. Tedavinin özelliğine göre işlem 10 ila 20 dakika sürer.

4 – Ozon Havası Verme (Üfleme – Insufflasyon) : Ozon jenaratöründen ozon gazı özel set ve hortumlar aracılığı ile hastanın belirli beden bölgelerine verilir.

A – Rektal: Hastanın makat bölgesinden içeriye yaş ve durumuna göre 50 ila 300 ml kadar ozonlu hava verilir. Dozun miktarına göre verilecek olan ozon ayni seansta 1, 2 veya 3 uygulamada verilerek hastanın hiçbir şekilde rahatsızlık duymaması sağlanır. Uygulanan hastalar bu uygulamadan herhangi bir rahatsızlık hissetmedikleri gibi gazın verildiğini bile fark edememektedir. Verilen ozon 1-2 saniyede barsaklardan emilerek kana karıştığı için hiçbir sıkıntı olmamaktadır. İşlem 1 dakika kadar sürmektedir. Yararlığı ve etkinliği kan ozonlamasına yakındır.

B – Vajinal : Bayan hastaların kadın doğum ve gebelik sorunlarında özel setler aracılığı ile ozon vajen bölgesine verilir. İşlem süresi 1-2 dakikadır. Rektal uygulamaya benzer yararlanma sağlanır.

C – Aericular: İç ve orta kulağın çeşitli hastalıklarında ozon doğrudan kulağa verilir. Temas ile ozon kana geçer. Hasta olan bölgeye direk uygulama tedavide büyük yarar sağlar. İşlem süresi 1-2 dakikadır.

5 – Ozon Enjeksiyonu : Ozon enjektör ile tedavi edilecek bölgeye verilir. Eklem içi, omurlar arası gibi tedavi edilmek istenen bölgeye doğrudan ozon enjeksiyonu yapılmasıdır. Ayrıca doku ve adalelerin belirli bölgelerine ağrı tedavisi gibi çeşitli amaçlı ozon enjeksiyonları yapılmaktadır. İşlem süresi 1-2 dakikadır.

6 – Ozonlu Su: Diş hekimliği uygulamaları ve cilt yaralarının tedavisi gibi çeşitli amaçlarla ozonlu su kullanılmaktadır. Özel cihazlar yardımıyla üretilen ozonlu su mide ülserlerinin tedavisi gibi tedavilerde içilebilmektedir.

7 – Ozonlu Yağ: Özel yöntemlerle ozonlanmış yağın içinde ozon çok uzun süre korunabilmektedir. Suyun içindeki ozonun dayanıklılık süresi 1 saatten az olmasına karşın yağın içinde ozon 1 yıldan uzun süre korunabilmektedir. Saf zeytinyağı, kayısı yağı, sedir yağı gibi çeşitli yağlar ozonlanabilir. Ozonlu yağ tedavi edilecek bölgeye doğrudan uygulandığı gibi içilmek yoluyla da kullanılmaktadır.

8 – Nazal İnhalasyon: Özel setler aracılığı ile ozonlu yağın buruna püskürtülmesi yöntemidir. Ozonlu yağ ozonol halinde burun içi dokulardan rahatlıkla ve sorunsuz şekilde emilebilmektedir. Bölgesel sorunların tedavisinde yararlı bir yöntemdir.

9 – Ozon Sauna : Tek kişilik kullanım için yapılmış özel saunalardır. Hastanın başı dışında tüm bedeni içinde kalacak şekilde kapaklı küçük bir odacıktır. Sıcak buhar ile birlikte ozon verilir. Deri ile temas eden ozon ciltteki gözeneklerden emilir. Bu amaçla kullanılacak ozon saf oksijenden elde edilebileceği gibi soluduğumuz ortam havasından da elde edilerek ozon hava karışımı olarak da uygulanabilir. Yaklaşık 15 – 20 dakika süren bir tedavidir. Bu tedavi hastaya yaklaşık 400 – 500 kcal enerji kaybettirir. Bu nedenle uygulama sonrası bir süre dinlenme gereksinmesi doğabilir. Tedaviden sonra duş alınması önerilmez. Kurulanıp, günlük giysiler giyildikten sonra normal hayatına devam edilebilir.

Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Ozon tedavisi uygulanmasına engel olan pek bir hastalık ve durum yoktur. Çok az sayıda özel durumda dikkat etmek gerekir.

Doğumsal Glikoz 6 Posfat Dehidrogenaz enzimi Eksikliği – Favizm Hastalığı
Myokard enfarktüsünün akut devresi
Ağır kanamalar
Sık sık kramp oluşması
Trombositopeni
Sık tekrarlayan pankreatit